Koirien myrkytykset

Koirien myrkytykset

Myrkytyksen vaarat koirille: Mitä sinun tulee tietää ja miten toimia

Koirat ovat luonnostaan uteliaita, ja joskus tämä uteliaisuus voi johtaa vaarallisiin tilanteisiin, kuten myrkytyksiin. Monet yleiset kotitaloustuotteet ja ruoat, joita pidämme turvallisina, voivat olla koirille hengenvaarallisia. Suklaa, xylitol, jäähdytysneste, sipulit, rusinat, sinilevä, tietyt sienet ja ihmisten lääkkeet ovat esimerkkejä aineista, jotka voivat aiheuttaa koirille vakavia myrkytyksiä.

Myrkytyksen oireet voivat ilmetä viiveellä

Myrkytyksen oireet eivät aina ilmene heti. Koirasi saattaa näyttää aluksi normaalilta, vaikka se olisi syönyt jotakin myrkyllistä. Oireet, kuten väsymys, ruokahaluttomuus, oksentelu, ripuli, levottomuus tai nopea hengitys, voivat kehittyä vasta tuntien kuluttua. Vaaleat limakalvot ovat myös merkki siitä, että jokin on vialla.

Koska oireet voivat ilmaantua viiveellä, voi olla vaikeaa yhdistää niitä myrkytykseen. Jos kuitenkin epäilet, että koirasi on syönyt jotain haitallista, älä odota, että oireet pahenevat. Ota heti yhteyttä eläinlääkäriin, sillä odottaminen voi pahentaa tilannetta.

Yllättävät vaarat

Vaikka on selvää, että rotanmyrkky ja jäähdytysneste ovat vaarallisia, jotkut myrkylliset aineet saattavat yllättää. Tiesitkö esimerkiksi, että tavallinen suklaa voi olla vaaraksi? Mitä tummempaa suklaa on, sitä suurempi riski koirallesi. Samoin sipulia tai valkosipulia sisältävät ruoat, rusinat ja jopa tietyt sienet voivat aiheuttaa vakavia myrkytystiloja. Lisäksi ihmisten lääkkeet, kuten kipulääkkeet ja allergialääkkeet, voivat olla hengenvaarallisia lemmikeille, vaikka annos olisi ihmiselle pieni.

Koiran myrkytyksen hoito

Koiran myrkytyksen hoito riippuu siitä, millainen aine on aiheuttanut myrkytyksen ja kuinka vakavia oireita se on aiheuttanut. Jos myrkyn nauttimisesta on kulunut alle pari tuntia, eläinlääkäri voi oksennuttaa koiran turvallisesti tai aloittaa nesteytyksen suonensisäisesti, jotta myrkky saadaan huuhdeltua elimistöstä.

Joissakin tapauksissa eläinlääkäri voi antaa koiralle lääkehiiltä, joka estää myrkyllisten aineiden imeytymisen elimistöön.

Vakavissa myrkytyksissä koira saattaa joutua jäämään eläinklinikalle tehohoitoon, jossa se saa nesteytystä ja suonensisäisiä lääkkeitä. Jos myrkytyksestä on kulunut pidempi aika, hoito keskittyy myrkyn aiheuttamien vaurioiden, kuten elinvaurioiden, hoitoon. Vaikeissa tapauksissa, kuten voimakkaiden sisäisten verenvuotojen yhteydessä, koira saattaa tarvita verensiirron.

Jos epäilet koirasi syöneen jotain myrkyllistä, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin – nopea toiminta voi pelastaa koirasi hengen.

Koirien myrkytykset – yleisimmät aiheuttajat

Suklaa

Suklaamyrkytyksen oireita voivat olla esimerkiksi sydämen rytmihäiriöt, levottomuus, vatsakipu, lisääntynyt juominen ja virtsaaminen sekä vapina. Myös oksentelu ja ripuli sekä kouristukset voivat olla olla suklaamyrkytyksen oireita. Pahimmillaan suklaa voi olla koiralle hengenvaarallista. 

Suklaa sisältää teobromiinia, joka on koirille myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä suurempi sen teobromiinipitoisuus on ja sitä vaarallisempaa se on koiralle. Teobromiinia löytyy myös kaakaopavuista, teestä ja kolajuomista, mutta yleisin myrkytyksen aiheuttaja koirille on suklaa, jota löytyy makeisista ja leivonnaisista.

Koirien sietokyky teobromiinille vaihtelee yksilöllisesti. Myrkytysoireita aiheuttava määrä on keskimäärin 20 mg teobromiinia painokiloa kohden. Tämä tarkoittaa, että koira voi saada myrkytysoireita syödessään noin 10–15 g maitosuklaata painokiloaan kohden, tai jopa 1,4 g hyvin tummaa, makeuttamatonta leivontasuklaata painokiloa kohti. Myrkytyksen vakavuus riippuu suklaan kaakaopitoisuudesta.

Paras tapa estää koiran suklaamyrkytys on pitää suklaa aina lemmikin ulottumattomissa.

Ksylitoli

Ksylitolia sisältävien purukumien tai pastillien syöttäminen on koiralle vaarallista, sillä ksylitoli alentaa nopeasti koiran verensokeria ja saattaa aiheuttaa vakavan myrkytystilan. Ensioireita ovat muun muassa oksentelu, väsymys, heikkous ja tärinä. Pahimmillaan koira voi menehtyä. 

Ksylitoli on koiralle vaarallista – näin tunnistat ja estät ksylitolimyrkytyksen

Ksylitolia käytetään yleisesti makeutusaineena monissa makeisissa, purukumeissa ja pastilleissa, mutta koirille se voi olla hengenvaarallinen. Ksylitolin nauttiminen alentaa nopeasti koiran verensokeria ja voi johtaa vakavaan myrkytystilaan. Myrkytyksen vakavuus riippuu koiran koosta, mutta jo pienet määrät ksylitolia voivat olla kohtalokkaita.

Ksylitolin myrkyllinen annos on noin 0,5 g koiran painokiloa kohti, mikä tarkoittaa, että esimerkiksi kymmenen purukumityynyn sisältämä ksylitoli voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen. Pienelle, kymmenkiloiselle koiralle jo kahden purukumipalan sisältämä ksylitoli voi johtaa verensokerin laskuun. Suuremmat määrät voivat vaurioittaa maksaa ja aiheuttaa veren hyytymishäiriöitä.

Ksylitolimyrkytyksen oireet

Ksylitolimyrkytyksen ensioireita ovat oksentelu, väsymys, heikkous ja tärinä. Kun verensokeri laskee vaarallisen alas, koira voi alkaa kouristella, ja pahimmassa tapauksessa tilanne voi johtaa koiran menehtymiseen. Siksi on tärkeää tunnistaa oireet ajoissa ja toimia nopeasti.

Ksylitolimyrkytys vaatii nopeaa ensiapua

Jos epäilet, että koirasi on syönyt ksylitolia, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin. Mitä tarkemmin osaat kertoa ksylitolin määrästä ja ajankohdasta, sitä paremmin eläinlääkäri voi arvioida tarvittavan ensiavun. Jo muutama purukumipala voi aiheuttaa oireita, erityisesti pienillä koirilla.

Älä yritä oksennuttaa koiraasi kotona, sillä esimerkiksi suolalla oksennuttaminen voi aiheuttaa suolamyrkytyksen. Eläinlääkäri osaa turvallisesti oksennuttaa koiran ja antaa tarvittavaa hoitoa.

Ennaltaehkäisy on paras suoja

Paras tapa estää ksylitolimyrkytys on säilyttää ksylitolia sisältävät tuotteet aina poissa koirasi ulottuvilta. Ole erityisen varovainen purukumien, makeisten ja ksylitolia sisältävien hammastahnojen tai leivontatuotteiden kanssa. Koiran turvallisuuden kannalta on myös tärkeää opettaa perheenjäsenille ja vieraille, kuinka vaarallista ksylitoli voi olla lemmikille.

Ksylitoli on yleinen ainesosa ihmisten tuotteissa, mutta koirille se on hengenvaarallinen. Nopea toiminta voi pelastaa koirasi hengen, joten älä epäröi ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet ksylitolimyrkytystä.